пʼятниця, 8 жовтня 2021 р.

Жахлива математика Голокосту

 


Щороку року 29 вересня настає день смутку і сліз. Вихованці гуртка "Цікава арифметика" згадали смертельні цифри, пов'язані з цим трагічним для всього світу днем. Нині виповнилося 80 років, але скільки б часу не минуло, Бабин Яр не забувається, бо страшно жити на землі, де можна організувати справжнє пекло…

Першими жертвами Бабиного Яру стали пацієнти лікарні ім. І. Павлова, яка знаходилася неподалік урочища. За деякими свідченнями, спочатку розстріляли 311 хворих-євреїв, а потім знищили і решту душевнохворих. Розправа відбулася 27 вересня 1941 року.

33 771 людина не рахуючи дітей

За два дні з 29 по 30 вересня було розстріляна 33 771 людина, у це число не ввійшли діти віком до 3-х років, їх нацисти не рахували, очевидно, не вважаючи за людей.

100-150 тисяч: дістати з-під землі

Весь цей кошмар продовжувався невблаганно довго, у Бабиному Яру свою смерть знайшло 100, за іншими даними 150  тисяч людей. 

29 врятованих та 4500 праведників

Із урочища, фактично з того світу, вибралися живими лише 29 людей. Це на противагу тим 100 тисячам, які загинули. Число вцілілих вкладається в рамки статистичної похибки. Такою є жахлива математика Голокосту.

Поставити крапку в історії Бабиного Яру неможливо. Доки існуватиме людська пам’ять, доти ми будемо згадувати моторошні події вересня 41-го. Але закінчувати матеріал, присвячений 80-м роковинам трагедії, хочеться на чомусь обнадійливому, наскільки це взагалі можливо.

Обнадіює те, що в місті знайшлося щонайменше 4500 киян, які ризикували власним життям, життям всіх своїх рідних, життям навіть сусідів. Ці люди наважувалися переховувати та рятувати євреїв. Нацисти обіцяли, що кожного небайдужого до долі єврея буде розстріляно. І тим не менш знаходилися рятівники. Їх називають Праведники Бабиного Яру, це урочисте звання запровадили 1989 року.  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Інтернет-конкурс до Всеукраїнського дня бібліотек

«Не сподівайтеся позбутися книжок»            Вихованці гуртка "Цікава арифметика" доєдналися до Всеукраїнського конкурсу, присвяч...

Популярні повідомлення