вівторок, 2 березня 2021 р.

Перше ім’я жінки в історії математики

     Початок весни несе з собою атмосферу свята та надихає на нові знання. Саме час познайомити вихованців гуртка "Цікава арифметика" з жінкою, ім’я якої першим зустрічається в історії математики. 


        Це Феано (Теано) - учениця і дружина давньогрецького філософа, великого математика і мудреця - Піфагора, який жив у VI - V ст. до н.е.

        Після повернення зі своїх мандрівок Піфагор заснував школу в Кротоні на Південі Італії. Спочатку у Кротоне на нього дивилися скоса, але через деякий час можновладці в цьому місті вже шукали його порад в справах величезної важливості. Він зібрав навколо себе невелику групу відданих учнів, яких посвятив у глибоку мудрість, йому відкриту, а також в основи окультної математики, музики, астрономії, які розглядалися їм як трикутна підстава для всіх мистецтв і наук.

        У віці 60 років Піфагор одружився на своїй учениці Феано, дівчині дивовижної краси, яка підкорила серце мудрого філософа своєї чистої і полум'яною любов'ю, безмежною відданістю і вірою.

        Відомо, що вона була найважливішим слухачем у школі Піфагора. Проте запитаємо самого Піфагора.

- Скажи мені, знаменитий Піфагор, – скільки учнів відвідують твою школу і слухають твої бесіди?

- Половина з них вивчають математику, четверта частина – музику, сьома частина мовчить і, крім того, є ще жінки.

Злиття цих двох життів виявилося досконалим. Феано перейнялася ідеями чоловіка з такою повнотою, що після його смерті вона стала центром пифагорейского ордена.

        Сім'я Піфагора представляла собою справжній зразок для всього ордена, його будинок називали храмом Церери, а двір - храмом Муз.

Феано народила Піфагору двох синів і дочку, всі вони були вірними послідовниками свого Великого батька. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Інтернет-конкурс до Всеукраїнського дня бібліотек

«Не сподівайтеся позбутися книжок»            Вихованці гуртка "Цікава арифметика" доєдналися до Всеукраїнського конкурсу, присвяч...

Популярні повідомлення