пʼятниця, 30 квітня 2021 р.

Математика Пасхи

У християнства та науки — складні відносини. Однак перше подарувало другій одну цікаву математичну задачу, пов'язану із визначенням дати одного із двох головних християнських свят.



Як відомо, дата Великодня — плаваюча, тобто кожного року християни відзначають це свято в інший день. При цьому часто дата святкування у християн східного та західного обряду різна.

четвер, 29 квітня 2021 р.

Техніка безпеки під час дистанційного навчання

 


           З вихованцями гуртка "Цікава арифметика" були проведені попереджувальні бесіди з техніки безпеки під час дистанційного навчання; повторили з учнями основні правилами дорожнього руху та пожежної безпеки, правила поведінки з незнайомими людьми та правила поводження з тваринами. Діти вчилися будувати алгоритми безпечної поведінки.

середа, 28 квітня 2021 р.

Цікаві факти про абакус


             
     12 листопада 1946 року в Токіо відбулись захоплюючі змагання між японською рахівницею (абакусом) і електронною лічильною машиною. За обчислювальною машиною працював представник США Томас Вуд Натан. Японію представляв Кійосі Мацудзакі.
       Абакус набрав 4 бали, електронний калькулятор - 1 бал. Після змагання стало зрозуміло, що в операціях додавання і віднімання японські рахівниці мають серйозну перевагу перед обчислювальною машиною.

Джерело: «Японський абакус, його використання і теорія» Такаші Кодзіма
 



неділя, 25 квітня 2021 р.

Твій біль, Україно, - Чорнобиль

                З упевненістю можна сказати, що далеко не кожен знає, наскільки жахливими були наслідки Чорнобильської аварії. 50 мільйонів кюрі – саме така кількість радіації тоді потрапила в атмосферу. Зона ураження, яка утворилася відразу після аварії, розтягнулася на 50 тисяч квадратних кілометрів – 12 областей. Непридатними для проживання стали 150 тисяч квадратних кілометрів навколо станції.

           Вихованці гуртка "Цікава арифметика" обговорили причини та основні наслідки Чорнобильської катастрофи. Також переглянули відеофільм “Чорнобиль-наш біль.15 фактів про ЧАЕС”.




пʼятниця, 9 квітня 2021 р.

Вчимося запам'ятовувати вірші без зубріння

Як ви гадаєте що це таке?


Це так вихованці гуртка "Цікава арифметика", учні другого класу, за 20 хвилин вивчили вірш Платона Воронько "Облітав журавель".

Не вірите? Тоді дивіться:


Ми використали Метод піктограм /це малюнкове письмо, сукупність графічних образів, які людина вигадує сама з метою запам’ятовування і подальшого відтворення будь-яких слів і висловів/.

Метод піктограм дуже добре працює при запам’ятовуванні текстів, зокрема віршованих.


понеділок, 5 квітня 2021 р.

Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі


           В рамках місячника цивільного захисту вихованці гуртка "Цікава арифметика" провели інформ-дайджест на тему "Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі".

  Кожен з учнів, попередньо проаналізувавши відповідні події за минулий рік, познайомив друзів з найцікавішими і значущими матеріалами з преси, інформаційних радіо- і телепередач.

Інтернет-конкурс до Всеукраїнського дня бібліотек

«Не сподівайтеся позбутися книжок»            Вихованці гуртка "Цікава арифметика" доєдналися до Всеукраїнського конкурсу, присвяч...

Популярні повідомлення